Blog | MG Interieurs

Blog | MG Interieurs

De ergonomische keukendriehoek: Wat kan en wat niet?

KeukensPosted by Ans Van Eccelpoel 28 Oct, 2017 10:11

Een mooie keuken is voor jou waarschijnlijk het belangrijkste. Maar ze moet natuurlijk ook heel praktisch zijn! Heb jij al gehoord van de keukendriehoek? Dat is het startpunt van jouw volledige keuken.

Wat maakt het nu een driehoek? Wel, dat zijn de punten: de spoelbak, het fornuis en de koelkast. Dat zijn ook toevallig de drie belangrijkste apparaten in jouw keuken. Het is dus belangrijk dat deze op een juiste manier in de keuken worden geplaatst. De afmetingen van een keuken verschillen altijd. Dus let er op. Als een keuken in een toonzaal perfect is ingedeeld, is de kans groot dat deze zelfde keuken in jouw huis een heel andere indeling heeft. Dat omdat de kamer nooit hetzelfde kan zijn.

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid van een keuken is het belangrijkste terwijl u kookt. Je moet constant wisselen van het fornuis naar de koelkast naar de spoelbak en weer naar het fornuis. De afstand tussen deze apparaten is van groot belang! Is de afstand te groot? Dan zal koken vermoeiender worden omdat je teveel moet verplaatsen. Zijn ze te kort? Dan heb je te weinig bewegingsruimte en loop je jezelf en de andere in de weg.

De loopafstand in je keuken kan je berekenen door alle zijden van de driehoek op te tellen. In het beste geval ligt deze afstand tussen de 6 en 8 meter. De afstand van je fornuis naar je spoelbak hou je best onder de 2 meter. Zo voorkom je onnodig geloop en kan je je kookpotten makkelijk vullen. Om zo verder te rekenen kan bijvoorbeeld de afstand van de koelkast tot het fornuis 3 meter zijn en de afstand van de koelkast naar de spoelbak ook 3 meter. Zo kom je aan een loopafstand van 8 meter.

Het hangt natuurlijk af van de keukenindeling. Heb je een L-, U- of I-indeling? Dan verschilt de driehoek altijd van vorm. Bij de I-indeling heb je zelfs geen driehoek. Hierbij staat alles op één lijn. In dit geval wordt de spoelbak altijd centraal gezet. Dat werkt het handigste in de keuken terwijl je aan het koken bent.


Naast de keukendriehoek zijn er nog verschillende factoren die jouw keuken gebruiksvriendelijker maken. Bijvoorbeeld hoe je de kastjes inricht en of je voor schuiven of kasten kiest. Hou hiervoor zeker onze blog in het oog.  • Comments(0)//blog.mginterieurs.be/#post1